Sederavond is het begin van een bijzondere sjabbat

De belangrijkste nacht in Israëls geschiedenis wordt elk jaar herhaald op Sederavond. Deze nacht ontsnapt Israël aan verdrukking, slavernij, afgoderij en rebellie tegen Gods schepping in Egypte.

sederavond in EgypteWe lezen op deze bijzondere sjabbat: ‘Halailah’ (Die nacht). Exodus 12:29-42 kun je op de Sederavond zelf lezen (10 april), precies datgene wat we die avond herdenken. Lees daarbij ook Hooglied 1 en Markus 14:10-31.
Daarna  lezen we op de sjabbat (11 april) heel veel Openbaringen van God over de viering van Pesach en over eerstgeborenen. Als God weer zwijgt, reist Israël verder door de woestijn en ziet de wolkkolom en de vuurkolom  verschijnen, zichtbare tekenen van Gods aanwezigheid. Een reis naar een nieuwe bestemming ligt voor hen. Spannend, of juist beangstigend!

We lezen volgens de Driejarige Tora Cyclus:

• Mozes: Exodus 12:29-13:22
• Psalm: Hooglied 1-2
• Koning: 1 Samuël 19:11-20:1
• Profeet: Jesaja 45:15-46:2
• Evangelie: Markus 14:10-72
• Apostel: Hebreeën 11:23-28

Ontsnapt om Gods Openbaringen te krijgen

Egypte was een oord van angst en benauwdheid. Israël had er zo onder te lijden gehad dat hun hele identiteit was verwrongen. De Egyptische patronen hadden zich van hen meester gemaakt. Wat liefde is, of genade, sjabbat of barmhartigheid, dat wisten ze niet! Simpelweg omdat daarvoor geen ruimte was in Egypte.

Daarom is het nogal belangrijk om te zien wat het eerste is dat ze krijgen nu ze ontsnapt zijn. We lezen het in de seder: de nacht is nog niet voorbij of Mozes krijgt allerlei openbaringen van God. Ze stoppen in ‘Soekot’ (vs. 37) om alles goed op een rij te kunnen zetten.  Daar was ook het graf van Jozef. Urenlang krijgen ze hier de ene na de andere openbaring (12:43-13:19). De reis is nog niet begonnen of hier wordt al een Soeka gebouwd, een loofhut om uit te rusten. Een plaats waarin God Zichzelf bloot geeft aan Israël. Is dat niet geweldig?

Deze slaven worden dus niet van hot naar her gesleept door God, in haastige spoed om zo snel mogelijk zo ver mogelijk weg te komen. Nee, God is de Heerster van alles. Het is voor Israël niet nodig om alleen maar te vluchten, omdat God regeert. Zo komt er iets voor Egypte’s wanorde en chaos in de plááts. De rust en de ontspanning en de heerlijkheid van God Zelf. Zijn Woorden lopen over van liefde en genade en barmhartigheid, Israël kan er geen genoeg van krijgen en komt tot rust in Soekot. Even vergeten ze dat Egypte nog maar vlak achter hen is. Dan nemen ze zelfs de tijd om de kist van Jozef met alle benodigde eerbetuiging mee te nemen.

Sederavond

Zo proeft Israël voor het eerst de vrijheid, de ontspanning van sjabbat en de zegen van JHWH. Ze krijgen op de eerste dag al de ruimte om er zelfs voor hun doden te zijn.  Hoe kunnen wij deze bijzondere rust en genezende Woorden van God ook ontvangen? Het kan door Sederavond te vieren, de avond waarop we dit allemaal herdenken. Want ook de Sederavond is een oase in een doorgedraaide wereld. Een plek om samen tot rust te komen, rondom een maaltijd in gemeenschap met elkaar. Spannend en soms zelfs beangstigend voor mensen die hier niet op zitten te wachten. Daarom is het vieren van de Sederavond voor christenen ook een uittocht. Een begin van een reis naar een nieuwe bestemming, een reis met God door de woestijn.

Hoe kunnen wij diezelfde rust vinden die Israël in Soekot ervaart?

6 reacties

 1. Henk vermeule
  ·

  Ikbegrijp dat nog steeds niet.
  Op de 10e neem je een Lam in huis.
  Dat eet je op de 14e tussen twee avonden.
  Dus een dagmenu..
  Dat is dan toch op de Opstandingsdag?

  Beantwoorden
  1. Bas Urgert
   ·

   Uit Exodus 12:8-10 blijkt duidelijk dat het geen dagmaal, maar een nachtmaal is.

   Beantwoorden
  2. Henk vermeule
   ·

   Of nee.
   Na de 14 e is het drie volle dagen en dan is de eerstelingsgarve?
   Zoiets?

   Beantwoorden
   1. Kees Bloed
    ·

    De eerstelingsgarve (de eerste omer gerst) wordt op ‘de dag na de sjabbat’ aangeboden. Dat gaat volgens mij over de wekelijkse sjabbat, zodat de eerstelingsgarve altijd op zondag valt, de eerste dag van de week. Dat is dan gelijk de eerste dag van de omertelling (vijftig dagen tot het Wekenfeest). Deze dag valt elk jaar op een andere datum, omdat het altijd op de eerste dag van de week valt.

    Beantwoorden
 2. c.v.
  ·

  1 nissan begon maandag avond 27 maart dan begint 14 nissan m.i. vanavond 9 april

  Beantwoorden
  1. Kees Bloed
   ·

   Dat is waar c.v. Vanavond begint de 14de dag met zonsondergang. Maar ‘de avond van de 14de’ kun je ook begrijpen als de avond die volgt op de viertiende dag. Het begrip ‘tussen de avonden’ laat zien dat het lam ’s middags op de veertiende geslacht werd, zodat het pas daarna gegeten kan worden, de vooravond van de 15de dus.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *