Allochtoon wordt in de Bijbel vrij gezet

Voor 18 juni lezen we Saraï, ‘Mijn prinses’ (dat is parasja nr. 15 van ons bijbelleesrooster). Het bijzondere aan deze lezing is dat de allochtoon in het verhaal niet wordt buitengesloten (zoals vaak wordt gedacht dat de Bijbel leert), maar juist in vrijheid gesteld en uitbundig gezegend! Het feit dat Saraï dit doet, maakt haar tot een prinses van God. De titel van de lezing is ook vanuit Gods perspectief bedoeld.

God prijst mensen die allochtonen vrijzetten in de eigen gemeenschap.

allochtoon in cairo
Een Egyptische vrouw

We lezen:

  • Mozes: Genesis 16
  • Psalm: Psalm 13
  • Koning: 2 Koningen 20
  • Profeet: Jeremia 34:8-20
  • Evangelie: Markus 4:21-25
  • Apostel: Galaten 5

Het verbindende thema is: Wees vrij mens, en zet ook allochtonen in vrijheid als jouw verwanten.

 

Een allochtoon opnemen in je gemeenschap

Hagar was door het Egyptische hof aan Abram geschonken (Gen. 12). Dat was nog eens een vooruitgang, ze werd uitstekend behandeld. Genoeg reden om zich vlijtig en gehoorzaam aan haar werk over te geven.
Maar wat haar nu toch overkomt! In Egypte zou ze als meid gewoon één van de bijvrouwen zijn geworden, zo ging dat. In Abrams tent niet, tót op de dag dat haar vrouwe erover gaat praten met Abram.

Dit is de hemel op aarde voor haar. Zoveel ruimte en respect voor zo’n eenvoudige meid, dat hierover gespróken wordt, om in goede harmonie een huwelijk te laten plaatsvinden. Ongekend in die tijd!
Na goed overleg mag ze met hem huwen, en wordt vanaf die tijd door hen als gelijke beschouwd, een waardige vrouw! Die vrijheid is ze helemaal niet gewend. Ze schiet dan ook door naar de andere kant en wordt een decadente, verwende pin. Er is een engel voor nodig om haar weer op het rechte pad te krijgen.

Maar ik wil even naar een toepassing. In Nederland doen we dit heel anders. Er is een steeds grotere groep die zich massaal tegen allochtonen keert. Pas liep ik een Turkse winkel binnen voor een aankoop. Het feit dat ik een open blik had naar de mensen die druk aan het praten waren achter de balie, maakte duidelijk indruk. Dat komen ze niet vaak meer tegen.

Hoe kan het dat we in Nederland de bijbelse opdracht om zónder vooroordeel lief te hebben niet meer kunnen opbrengen? Hoe kan het dat we het licht van de ‘andere mens, de vreemdeling’ massaal uitdoven, in plaats van het te voeden om het te laten schijnen in de duisternis (Mk. 4:21)? En hoe kunnen we ons daarvan bekeren? Wat moeten we doen om ‘hagèr’ (= de allochtoon) op te nemen alsof die geboren is in onze eigen gemeenschap, zoals Abram gewend was te doen (Gen. 14:14, 16:3)?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *