Gemeenschapsmaaltijd van Jozef met zijn familie

Deze week lezen we Jieteen (Hij zal geven). Dat is parasja 45 van ons driejarig bijbelleesrooster.
Opnieuw staan de broers van Jozef voor de Egyptische onderkoning. Ze hebben Benjamin meegenomen, zoals afgesproken. Ook had Jakob hen een gift meegegeven, een mincha in het Hebreeuws, dat is niet zomaar een gift, het is het woord dat ook gebruikt wordt voor spijsoffer! Jozef heeft ook een gave voor zijn broers. Hij laat een uitgebreide gemeenschapsmaaltijd gereed maken om gemeenschap met hen te genieten.

Gemeenschapsmaaltijd
Gemeenschapsmaaltijd

We lezen:

• Mozes: Genesis 43:14-44:17
• Psalm: 36
• Koning: 2 Kronieken 18:1-27
• Profeet: Zacharia 9:9-10:5
• Evangelie: Markus 7:1-23
• Apostel: Handelingen 27:27-28:4

Thema:

Verzadiging met de overvloed van het huis, getuigd van de gemeenschap van een familie.

Gemeenschapsmaaltijd is het begin van de hereniging

Laten we eerst eens kijken naar de houding waarmee de gave aan Jozef gegeven wordt. Hier volgt een Targoem van Genesis 43:14-23:

“El Sjaddai zal jullie bewijzen van barmhartigheid geven in de ontmoeting met die man, zodat hij jullie andere broer én Benjamin mee terug zal laten gaan. Wat mij betreft, word ik beroofd, dan word ik beroofd.”

De mannen nemen de gave (mincha), die uit het beste van het land wordt samengesteld, en genoeg zilver om twee keer te betalen. Dan halen ze Benjamin, bereiden hun reis voor en vertrekken neerwaarts naar Egypte. Daar aangekomen staan ze weer voor Jozef. Als Jozef ziet dat Benjamin met hen is, zegt hij tegen de man die over zijn huis verantwoording draagt: “Breng deze mannen naar mijn huis, dood een dier en bereid het, want deze mannen zullen vanmiddag met mij eten.” De man deed precies wat hem gezegd was, en bracht de mannen naar Jozef’s huis. De mannen voelden zich helemaal niet op hun gemak en waren bang dat hen diefstal aangerekend zou worden. Ze overleggen met elkaar: “We worden hier gebracht vanwege het zilver dat we terugvonden in onze zakken de vorige keer. Die Egyptische onderkoning zal ons aanvallen met zijn leger en als slaven in bezit nemen. We kunnen fluiten naar onze ezels.” Als ze hun angst kenbaar maken en excuses maken voor het zilver, krijgen ze echter als antwoord: “Vrede voor jullie! Wees niet bang, want jullie God heeft jullie het zilver gegeven. De God van je vader heeft een verborgen schat in jullie zakken gegeven, want ik heb jullie zilver gewoon ontvangen.”

 

Waarom geven Jacob en zijn zonen een mincha een Jozef? Is er misschien meer reden dan alleen een poging om te lijmen?

4 reacties

 1. Chris B.
  ·

  Voor zover ik het weet is zilver een symbool voor verlossing.

  Beantwoorden
 2. Jaäcov
  ·

  Het zilver speelt niet een hele grote rol hier omdat een man die onderkoning is al rijk genoeg is. Misschien was de prijs van het graan wel gestegen? Jaacov gaf specifieke dingen mee uit het land dingen die niet in Egypte te krijgen waren. Sommige dingen waren gelijk aan de dingen die de Ishmalitissche karavaans naar Egypte brachten (Bereshit 37:25) dit geeft aan dat ze niet in Egypte te verkrijgen waren. Het was dus niet een poging tot lijmen waarover we hier spreken maar een eerbetoon aan een groot man.

  Beantwoorden
 3. Kees Bloed
  ·

  Het zilver komt later toch nog terug, Jozef geeft 300 zilverstukken aan Benjamin. Toch wel bijzonder! De test was toch voorbij? Waarom deed hij dit?

  Beantwoorden
 4. Frank
  ·

  Wordt een beetje ingewikkeld , wat als zilver het beeld van verlossing is .Wat is dan dan de betekenis van het getal 300. Spannend!!!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *