Het ultieme leven met God

Voor 16 juli lezen we Wajiesa, ‘En hij trekt op’ (dat is parasja nr. 19 van ons bijbelleesrooster). Abraham was een gezegend mens: hij was rijk (Gen. 12-14), door God aangenomen in het verbond (Gen. 15, 17), beschermd door de engelen rondom zijn tent (Gen. 16), zijn gebed om genade voor Lot was verhoord (Gen. 18), zijn vijanden waren door God geoordeeld (Gen. 14, 19). Maar toch ontbrak er nog iets: het ultieme leven met God in sjalom.

Is dat niet raar? Stel je eens voor dat jij alles had wat Abraham had in Genesis. Zou jij dan ook zeggen dat je nog wat miste? Man, Abraham, wees nou eens tevreden, en geniet van wat je wél hebt!

leven met God
Sjalom = heelheid, welzijn, harmonie, voorspoed, compleet, gezond en veilig

We lezen:

• Mozes: Genesis 20-21
• Psalm: Psalm 16
• Koning: 2 Samuël 12
• Profeet: Jesaja 64
• Evangelie: Markus 5:21-43
• Apostel: Galaten 4

 

Het verbindende thema is: De sjalom van God bereikt ons pas helemaal, als we volhouden totdat we dwars door de dood heen zijn gegaan.

 

Het leven met God in sjalom

Wat is ‘het gezegende leven met God’ eigenlijk? Rijkdom is een zegen, Goddelijke bescherming ook. In verbond met Hem staan nog meer, het zijn geweldige dingen, stuk voor stuk. Als je één van die dingen hebt, ben je eigenlijk al bevoorrecht. Zeker als je beseft zoals Abraham (en David in 2 Samuël 12), dat je verkeerde afslagen hebt gemaakt en dat je de zegen dus niet ‘verdient’. Dat maakt dat je nog veel dankbaarder bent. Maar blijkbaar is dat nog niet het ware gezegende leven!

Blijkbaar kan ik dus gered worden door God, door Hem zijn aanvaard, en toch nog de ultieme zegen missen! Of dacht je, toen je Jezus leerde kennen, dat je alles had gevonden wat er te vinden was?

Volgens de Bijbel kun je nog veel meer zegen vinden. Maar er zijn twee voorwaarden: je moet er behoefte aan hebben én je moet ervoor door het vuur gaan. Als je genoeg hebt aan het éne zegenende woord van God door Jezus, prima natuurlijk, maar dan ben je in feite éérder afgehaakt dan Hagar en Ismaël in de seder! Die werden vijfvoudig gezegend met Abraham (aangenomen door God, beschermd, wandelend in Zijn licht, en Zijn genade, zonder vijanden). Pas als de ultieme zegen van Sjalom doorbreekt zoals in de seder van deze week (het laatste woord van de priesterzegen), kunnen zij dit niet meemaken.

Abraham, David, Jesaja en de Romeinse hoofdman weten wél wat dat ultieme leven met God inhoudt. Om het te leren kennen moet je dwars door de dood heen, dat beseffen ze alle vier. Maar wat is het eigenlijk, dat ultieme leven met God? Wat zie je daarvan in deze bijbelgedeelten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *