Romeinse ballingschap van Israël profetisch voorzien in Genesis

In deze preek lezen we in Genesis 26 verhalen die de toekomst ver van te voren bekend maken. Het gaat over de Romeinse ballingschap van Israël. Die begon in het jaar 70 en pas in onze tijd wordt het einde van die ballingschap zichtbaar. De verhalen in Genesis, zijn een soort gelijkenissen, of raadsels om op te lossen, zoals Psalm 78 zegt:

“Mijn volk, hoor naar Mijn onderwijs, buig je naar voren en speur naar de betekenis van de Woorden van Mijn mond. Ik zal Mijn mond openen en weer gelijkenissen en verborgen geheimen uitspreken, Ik zal ze uitleggen en openbaar maken.” (Targoem van Ps. 78:1-2)

romeinse ballingschap van Israël
Putten graven in ballingschap, wat betekent dat?

Israël is het volk dat hoort. Wie bij Israël hoort, zal de neiging hebben om de oren open te zetten, en vol verwachting luisteren naar het onderwijs van God. En dat niet alleen, hij zal alles wat zijn aandacht kan afleiden uitdoen, omdat hij wil horen wat God zegt.

God belooft dat Hij aan het eind der tijden Zijn geheimen zal openbaren. Om die geheimen te kunnen horen, moeten we Zijn Woord openen, de Bijbel. Dat is geen boek vol wetten en dogma’s, we moeten het lezen als een boek vol spreuken en geheimen. Als we dat doen, kan de Geest van God ons openbaren wat Hij ons vandaag zeggen wil.

Romeinse ballingschap van Israël in een tweeluik

Als je deze preek wilt begrijpen dan raad ik je aan om er tijd voor te nemen. Neem een Bijbel, en als je daar toegang toe hebt, de Hebreeuwse tekst van Genesis en ga er een uurtje voor zitten. Als je dan iets hoort waarvan je denkt: “Dit heb ik nog nooit gehoord”, of “dit kán niet waar zijn”, pauzeer de preek dan en zoek biddend naar hoe het wel zit. Dan hoor ik het graag van je. De Romeinse ballingschap van Israël wordt samengevat in Gen. 26:1-11, en vervolgens in zijn geheel voorzien in vers 12-33.

Alle dingen die we ontdekken over de Romeinse ballingschap van Israël, zijn belangrijk. Een paar krenten uit de pap:
Alle landen zullen aan Israël worden gegeven, Israël zal ontzettend groot groeien en alle landen van de wereld worden door hun aanwezigheid gezegend (vs. 3-4). Dat doel wordt bereikt doordat Gods Woord gezaaid wordt, en geoogst (vs. 12). Dit proces zal zo vruchtbaar zijn dat ‘Izak heel hard groeit in aanzien’.

Dit gaat over het Evangelie van Jezus Christus, de beloofde Zoon. Dat Evangelie werd gezaaid en geoogst zodat Jezus groeide in aanzien in heel de wereld, net als Izak in Gerar.  Dit gebeurde nadat Hij aan het kruis zijn leven had gegeven, zoals Izak zich vrijwillig had laten binden om zijn leven te geven (hf. 22).

Zie je de lijn al? Als je deze manier van denken begrijpt, zul je verbaasd staan over de betekenis van de putten, met name de laatste: Be’er Sjeva. En je zult verbijsterd zijn over de betekenis van Abimelech en Pichol, zijn generaal.

Luister hier naar de preek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *