Zegen van Efraim, het mysterie van de Bijbel

Deze week lezen we Acharee Dawariem (Na deze dingen). Dat is parasja 48 van ons driejarig bijbelleesrooster (DTC).
Het zou je maar gebeuren: je groeit op in de Egyptische elite en wordt dan ineens gezegend als een deel van Israël. En niet zomaar gezegend, heel de seder gaat over de zegen van Efraim en Manasse. In vergelijking met de andere zegeningen van Jakob die we volgende week gaan lezen, is de zegen van Efraim en Manasse een overvloed! Waar hebben ze die aan verdient?

In de bijbelse geschiedenis is de lijn makkelijk te zien. Die loopt van Rachel naar Efraim naar het tienstammenrijk naar het christendom. Juist via deze lijn, die steeds opnieuw afhaakt van het bijbelse geloof, is een overvloed aan zegen beschikbaar. Dat klópt toch niet?

Zegen van Efraim
Zegen van Efraim

We lezen:

• Mozes: Genesis 48
• Psalm: 39
• Koning: 2 Koningen 13:14-25
• Profeet: Ezechiël 37:1-14
• Evangelie: Markus 8:27-9:1
• Apostel: 1 Thessalonicenzen 2:1-14

 

Thema: De zegen van Efraim en Manasse is een beproeving voor Israël in heel de geschiedenis.

Zegen van Efraim is ook een beproeving

Hoe kan de zegen van Efraim nu zo rijk zijn? Het koninkrijk van Juda (het Joodse volk) is toch het uitverkoren volk? Efraim bleef niet trouw aan de dynastie van David, en maakten hun eigen godsdienst, zoals later ook het christendom zou doen. De enorme zegen van Efraim staat dan ook in schril contrast met zijn leefwijze. Deze zegen is daarom ook een beproeving! Vergelijk maar eens met de andere lezingen dat een zegen een beproeving kan zijn (2 Kon. 13:18-19, Ps. 39:3, Eze. 37:6-9, Mk. 8:35, 1 Thes. 2:4).
Laten we lezen dat Rachel aan Efraim wordt verbonden (Genesis 48:5-7):

Welnu, vóórdat ik hier bij je kwam, heb je twee zonen gekregen in Egypte, zij zullen mijn zonen zijn. Efraïm en Manasse, zij zijn mij gelijk aan mijn eerstgeborenen Ruben en Simeon. De kinderen die je na hen krijgt, zullen van jou zijn en zij zullen erven in het gebied dat aan Manasse en Efraïm zal worden gegeven. Toen ik terugkwam van mijn ballingschap in Padan-Aram, was ik onderweg naar Hebron, de plaats waar mijn vaders gewoond hebben. Ik moest nog een bepaalde afstand gaan totdat het beloofde land in zicht kwam, toen Rachel stierf in Kanaän. Dat was in de velden van Efratha, daar op de weg tussen die velden stierf zij. Daar, bij die weg, vlakbij Bethlehem is zij ook begraven.”

Doordat Efraim en Manasse worden geadopteerd als eerstgeborenen in Israël, wordt Rachel hun moeder in plaats van hun oma. Rachel werd niet bij de vaderen begraven in Machpela bij Hebron, Lea wel! Rachels graf was een soort berm-monument. Voor haar werd niet de moeite genomen om haar naar het familiegraf te dragen.

Rachel en Efraim, het tienstammenrijk en het christendom. Hoe is het mogelijk dat zij, ondanks hun dubieuze achtergrond en geloofspraktijk, zo rijk worden gezegend?

9 reacties

 1. Nelius
  ·

  Hoezo zo rijk gezegend? : pure genade, ondoorgrondelijke ontferming en welbehagen zijn woorden die door me heen gaan na het lezen van deze vraag.
  Nelius Bloed

  Beantwoorden
  1. martijn looijs
   ·

   ieders lijn gaat zowiezo terug naar onze vader de profeet adam vrede zij met hem.

   Beantwoorden
 2. Kees
  ·

  Rachel leeft verder in haar vier zonen, waarvan Efraïm en Manasse aangenomen waren…
  Efraïm werd verkoren als een ‘eerstgeborene in Israël’ met alle rechten van dien
  Het Tienstammenrijk werd gezegend met een koninkrijk in het beloofde land, en zal uiteindelijk weer bij Juda gevoegd worden zodat het één volk zal zijn onder de Messias.
  Het christendom heeft de Messias, en via hem heel de erfenis van Israël ontvangen.

  Veel zegeningen worden inderdaad niet uitgepakt, waardoor we de volle zegen niet altijd ervaren. Maar dat ligt niet aan de zegenende hand van God!

  Beantwoorden

 3. ·

  Wat mooi hoe jij hier de connectie verwoord Efraim-Christendom..
  Dat “er niet de moeite” werd genomen voor Rachel zou ik veranderen in: Rachel,als beeld van de Eerste Liefde (van Jacob/Yeshua) beviel voordat de bestemming werd bereikt.
  De Benjamins gemeente die ná de Jozef (in Egypte) gemeente komt wordt aangemerkt voor ons,door het “sterven van de vrouw”..Uit deze vrouw van God die nooit een scheidbrief kreeg komt de Joodse eindtijd gemeente met de vijfvoudige bediening.
  De Benjamins Gemeente.Het omkeringsproses van christen tot Messiaan lijkt te verlopen als van Judaistisch tot Messiaans.De twee ontmoeten elkaar..

  Terwijl Zafaneath Paneach (Jozef) vruchtbaar was in Egypte en de gehele toenmalige wereld behouden werd door het “graan”.(zoals “Jezus” de wereld redde).bleef Juda zonder vrucht in kanaan. De Joodse geschiedenis van 2000 jaar wordt beschreven in “Juda en Thamar”.

  Rachel,de vrouw bij de bron waarvoor Jacob de steen wegnam..
  Zijn eerste liefde die als laatste baarde.
  Efraim werd hem als eerste zoon,God zei:Efraim is Mijn eerstgeborene..
  Als zaad gezaaid,gestorven in de aarde brengt deze de vrucht zoals God die verwacht als Hij zaait. En Hij maait zelfs waar Hij niet gezaaid heeft,Hij wil niet dat één mens verloren gaat..Het mysterie van Efraim..

  Beantwoorden
  1. Kees Bloed
   ·

   Mooi Henk! Dank voor je aanvulling.
   Feit blijft wel dat er voor Rachel niet de moeite werd genomen om haar in het familiegraf bij te zetten. Ik ben een voorstander van eerlijk Bijbel lezen 😉

   Beantwoorden

   1. ·

    Kees, ik kan de tekst niet vinden..”niet de moeite’..help even aub..
    Daarnaast, Efratha;Vruchtvol..
    Onderweg naar “vruchtvol” werd niet “weer een generatie Joodse ellende”geboren,Ben-oni..maar de Zoon van Mijn rechterhand.
    Benjamin,die de Joodse eindtijd gemeente,aan de hand van de Vader,beleefd..
    Het vrucht vol zijn in de wereld was aan Efraim voorbehouden.
    Benjamin (laatste generatie Joden die Yeshua gaan ontmoeten) is de aanleiding voor Jozef-Yeshua Zich te openbaren..Benjamins vruchtbaarheid is al zichtbaar binnen de Joods/Israëlische gemeenschap in Israel.//

    Beantwoorden
    1. Kees Bloed
     ·

     Gen. 35:19, en 49:31 zegt dat Lea in Machpelah is begraven. Ook Jakob en zijn zonen worden allemaal naar speciale begraafplaatsen gedragen in het heilige land. Rachel wordt ‘langs de weg’ begraven waar ze sterft…

     Beantwoorden
     1. Henk Vermeule
      ·

      Met de huidige aanloop bij het graf van Rachel,zo net buiten de muur met Betlehem zou je bijna denken dat ze een ereplaats gekregen heeft..Idd,de rest van de familie ligt in Hebron,vaak geweest..Er staat een moskee bovenop en het regent daar vaak steentjes..Ach,het is maar een kleinigheid natuurlijk…
      Ik geloof wel met het Jakob verhaal ook een heel duidelijk “Juda en Efraim” verhaal te zien..

 4. martijn looijs
  ·

  mozes een mooi onderwerp om tijdens mijn, onze, ieders zijn wandeling te maken. vrede zij met hem.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *