Zeventig volken en de verzameling van Israël

Gisteren waren in Parijs zeventig volken verzameld uit heel de wereld. Ze willen de  oplossing die al decennialang wordt afgeëist voor het conflict in Israël, bezegelen als het enige antwoord.

zeventig volken verzameld in Parijs
Verzameling van zeventig volken in het licht van de Bijbel

Wat een rare wereld zijn we in beland! Het aantal van zeventig volken was gekozen vanwege de symbolische betekenis die de Bijbel eraan geeft, om álle volken mee aan te duiden.

Wel bijzonder dat we vorige week in het driejarige Tora-rooster lazen over de verzameling van alle volken (Gen. 48:4).  Het is een profetisch vooruitzicht op de zeventig volken die via Israël verzameld worden. Zo zullen volgens de Tora alle volken worden verzameld om Gods zegen te ontvangen.

In het nieuws dus de omgekeerde wereld. Zeventig volken verzamelen zich tégen Israël, om een twee-staten politiek af te eisen in een regio waar dit praktisch onmogelijk is. Waarom geen federale staat? Hoezo twee staten? Weet je wel hoe ‘staten’ werken in het Midden-Oosten? Het zijn dictaturen die via westerse media worden geadverteerd alsof het democratieën zijn. Joris Luyendijk schreef hier een heel goed boek over: Het zijn net mensen

Het zijn net mensen

Luyendijk legt uit hoe de media in het Midden Oosten het instrument is, waarmee het Westerse ideaal als een filter aan de regio wordt opgelegd. Ik las zijn boek vorige week en moest na elk hoofdstuk stoppen om niet schreeuwend depressief te worden. Wat hebben de westerse media, en de hegemonie van het Westerse ideaal er een potje van gemaakt!

Laten we deze week ook weer de Tora openslaan en verder lezen. En dan lezen we niet over vloek, zoals in Luyendijk, maar opnieuw over zegen. Een getuigenis van hoop, waar we weer blij van worden: een zegen voor Israël, en via Israël voor alle zeventig volken.

We lezen:

• Mozes: Genesis 49:1-26
• Psalm: 40
• Koning: 2 Kronieken 20:1-30
• Profeet: Micha 2:12-4:7
• Evangelie: Markus 9:2-13
• Apostel: 2 Petrus 3:8-18

Thema: Ook Israël wordt verzameld. Het is de titel van deze week Hee’asfoe, verzamel jullie nu (parasja 49)! De verzameling van Israël is volgens de Bijbel herkenbaar doordat haar regering én haar burgers recht en gerechtigheid prediken.

We lezen ook over de Sjilo, de vredebrenger. Hoe kan hij nu vrede brengen in Israël en in de wereld?

1 reactie

  1. Chris B.
    ·

    Antwoord op jouw laatste vraag: de liefde van Vader uitdelen overal waar je gaat, zoals Hij het in je hart legt.
    Chris

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *