Messiaanse banier viert Loofhuttenfeest in Krimpenerwaard

Elk jaar begint op volle maan, ergens rond het begin van oktober, het Loofhuttenfeest. Dit is niet alleen Joods, ook messiaanse christenen vieren dit Bijbelse feest. Vanavond zal Kees hierover een lezing verzorgen in Rijssen.

Tijdens het Loofhuttenfeest wonen mensen in zelfgemaakte hutten versierd met bijvoorbeeld wilgentakken (loof). Gastvrijheid speelt een belangrijke rol. Men eet samen en ontmoet elkaar in de hut.
De tocht van het bevrijde volk Israël door de woestijn wordt herdacht. Zij waren op weg naar het beloofde land zoals we nu op weg zijn naar Gods Koninkrijk. Woensdagavond 4 oktober (de vooravond van het feest) gingen de vierders los. Wijntapjes, pot lucks en barbecue’s maken dit achtdaagse feest ook dit jaar weer tot een onvergetelijke ervaring. Ongeveer dertig mensen ut de wijde omtrek bezoeken de loofhut in Vlist.
De betekenis van het Loofhuttenfeest legt Kees Bloed uit aan de hand van de Joodse Loelav, een bundel takken die is samengesteld op basis van Leviticus 23:40 en de Talmoed. “De Loelav bestaat uit de vier boomsoorten. Takken van de palm, wilg en mirte (wat in het Hebreeuws ook een boom is) en de vrucht van een citrusboom, de etrog. De etrog heeft smaak en geur” vertelt Bloed, “dat verwijst naar de mensen die Gods woorden bestuderen (smaakvol zijn), en het ook doen (geur verspreiden). De palmtak heeft alleen smaak, mirtetakken hebben alleen geur. Zij staan voor mensen die één van beide doen. Geur- en smaakloze wilgentakken staan voor mensen die geen van beiden doen.’ Toch is het één bundel. Al deze soorten mensen zijn welkom in de loofhut, vrij om mee op te trekken naar het Koninkrijk van God.”
Er is ook een Messiaanse uitleg van de vier soorten.  “Omdat wijzelf geen Joden zijn maar Nederlanders, kiezen wij vier soorten van onze eigen bodem. De vier soorten uit Leviticus 23 zijn volgens het Hebreeuws: prijswinnend fruit, takken van dicht-loof-bomen, palmtakken en beekwilgentakken. Dus hebben we een schaal met het mooiste fruit van dit jaar uit onze eigen boomgaard, een bundel takken van de hazelaar (dicht-loof), een bundel wilgentakken en een bundel riet. Het riet is om ons te herinneren dat we in Nederland het feest niet helemaal kunnen vieren, maar ook omdat we een kustland zijn waar veel riet voorkomt.”
Het Joodse volk bidt voor alle volken als zij de Loelav zwaaien. Messiaanse gelovigen beantwoorden dat gebed van over de hele wereld door het zwaaien met hun bundels.
Door de loofhut worden de messiaanse vierders eraan herinnerd dat waar ze ook wonen, hun woonplaats maar tijdelijk is. Pas in Gods Koninkrijk zullen zij echt thuis zijn. Maar at weerhoudt ze er niet van om stevig uit te pakken en iedereen die wil uit te nodigen. De enige mensen die niet welkom zijn in de loofhut, zijn de mensen die geen feest wíllen vieren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *