Loofhuttenfeest 2016 in Vlist voor gezinnen


loofhuttenfeest 2016Het is bijna zover, loofhuttenfeest 2016 is in aantocht! Dit jaar wordt er voor het eerst in het westen van Nederland een viering georganiseerd voor gezinnen met kinderen. Er zijn natuurlijk al wel her en der Messiaanse gemeenten waar je erediensten kunt volgen tijdens loofhuttenfeest 2016, maar in Vlist kun je de hele week terecht voor een mengeling van gezelligheid, eten, blij zijn, ontspanning en diepgang. 

Skip hier naar de praktische informatie

Loofhuttenfeest 2016?

Ook christenen vieren het loofhuttenfeest 2016. Al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw wordt het loofhuttenfeest met regelmaat gevierd in Nederland. Sommige dominee’s in den lande heffen jaarlijks het vingertje op: ‘Mág dat wel?’ Je kent ook vragen: ‘Mag je de Bijbel lezen en Gods uitnodiging aannemen?’

Het loofhuttenfeest is het grootste, mooiste en uitzinnigste feest in de Bijbel. Zelfs een serieuze volksbekering wordt ervoor onderbroken (Ezra 3). Even geen aandacht voor rouw, verdriet of zinloze discussies. Jezus gaf zijn leerlingen opdracht om de wereld in te gaan en de schitterende Joodse boodschap van de Bijbel te verkondigen aan álle volken, zodat zij allemaal zouden delen in de zegen van Abraham (Matt. 28:19). Het was een missie die profetisch werd aangekondigd in Gen. 26:3-5. ‘Vier feest en wees blij dankzij de Messias!’ Jezus wil ons dus laten delen in de ‘bijbelse vreugde en zegen’!

In 2016 is er kans voor iedereen die de Bijbel leest als ‘de bron van vreugde’ om dat te ervaren. Want te Bijbel nodigt uit om met alle volken samen feest te vieren. Dat begint al in Egypte (Ex. 5:1) en gaat maar door tot Jezus het grootste feest aller tijden zal organiseren (Jes. 25:6-9). Maar wat is vreugde eigenlijk?

Bijbelse vreugde

eten op het loofhuttenfeest 2016
Lekkers uit de Tuin

Een mooi woord is dat ‘vreugde’! Het is de moderne uitspraak van ‘vroude’ wat ‘vrolijk en opgewekt’ betekent, net als simchah in het Hebreeuws. Alleen laat het Hebreeuwse woord ook gelijk het beeld zien van de feesttafel die daarbij hoort. Samen vrolijk en opgewekt eten en drinken, dat is de bedoeling van loofhuttenfeest 2016.

We herinneren ons de tijd dat we uit Egypte wegtrokken, samen met Israël als Egyptenaren (heidenen). We werden bij de berg van God toegevoegd aan de stammen van Israël, zodat er vanaf die berg alleen nog maar het volk Israël was dat met God was ‘verbond’en (Num. 2). Daarin waren alle volken die met Israël optrokken, restloos opgenomen (lees Ef. 2:11-13 als je het liever uit het Nieuwe Testament hoort). Samen trokken ze in loofhutjes door de wildernis. Een spannende safari met als doel overleven met weinig, zodat het geloof in het beloofde Koninkrijk van God zou groeien en bloeien! Steeds vrolijker werd Israël, en steeds opgewekter, want de tijd kwam steeds dichterbij (Num. 21:13-20).

Voel je de misere al wegtrekken uit je lijf en leden? Ga zo door! Laat je enthousiasmeren, laat de verwachting van het feestvieren je vast opvrolijken! We zien graag blije en enthousiaste mensen, die ook nu willen optrekken met Israël naar de toekomst met de Messias!

Wie gaat er mee? Hier een bijbels lied voor alle pelgrims (Ps. 122:1-4):

“Met al degenen die me enthousiast maakten, ben ik vrolijk en blij geworden. Samen zeggen we: ‘Kom op, laten we naar het Huis van God gaan. Onze voeten staan al bijna in Jeruzalem, omdat we ernaar op weg zijn.’ We worden als een volk samengevoegd, telkens als we medepelgrims ontmoeten: de muren van Jeruzalem worden zo als het ware gebouwd, doordat we als levende stenen worden verbonden met elkaar. Alle onderdelen van Israël worden opnieuw als de stammen van JHWH geordend. Prijst Hem, want dit is het getuigenis van Israël, om Hem samengevoegd te loven!”

Praktische informatie

In Vlist is maar héél weinig ruimte. We vieren het loofhuttenfeest 2016 in onze achtertuin. De meeste mensen zullen dus moeten optrekken naar Hardenberg of Lelystad of, (als je vermogend bent en geen principieel of persoonlijk probleem hebt met vliegen) naar Jeruzalem.
Heb je een gezin en wil je het allemaal liever wat losser vieren omdat bijv. de programma’s niet zijn afgestemd op je kinderen, dan kun je terecht  in Gees (neem contact op met Geke van Halteren), of bij ons in Vlist (Zuid-Holland).

Opgeven via sjemajah@gmail.com.

Even aangeven:

 • Wie er allemaal meekomen inclusief kinderen
 • van de kinderen de leeftijd
 • Welke bijdrage je voor de pot luck mee wilt nemen (ongeveer)
 • welke dagen (van 17 tot 24 okt.) je aanwezig wilt zijn

Gezinnen graag opgeven vóór 2 oktober. Check en like dit evenement ook op facebook!
In Vlist kunnen we hooguit vier gezinnen herbergen. We bieden geen overnachtingen aan. Er is wel voldoende ruimte om kleine kinderen te laten slapen. Ook wie geen kinderen heeft is welkom aan de Willem Alexanderstraat 5 in Vlist om langs te komen (tijdens het programma) en even mee te proeven (zolang het past).

Het programma is luchtig, we gaan knutselen met de kinderen (moeders), en op safari met de kinderen in de polder (vaders). Tussendoor discussiëren we als mannen en vrouwen onderling en samen over de thema’s van het loofhuttenfeest. Elke dag staat in het licht van een specifiek thema (1. Onderweg zijn, 2. Samen zijn, 3. Een zegen zijn, etc.) uit de lezingen voor dit feest uit de DTC (Driejarige Toracyclus).

Tijden: Dagelijks koffie en thee vanaf drie uur, vijf uur gaan de vrouwen de pot luck voorbereiden, na het eten wassen de mannen af. Om acht uur sluiten we af met een borrel zodat iedereen tijdig naar huis kan om de kinderen op bed te leggen.

Meenemen: een bijdrage voor de potluck, een goed gestemd gemoed en een flinke portie blijdschap!

6 reacties

 1. Chris B.
  ·

  Prachtig initiatief. Als ik nu 30 jaar jonger was zou ik er zeker bij willen zijn!
  Succes!

  Ps. Is er ook ergens een loofhuttenfeest voor 60+ ?

  Chris

  Beantwoorden
  1. 7tbos7
   ·

   Goeie vraag. En dan een Loofhuttenfeest waar ook 73-jarigen welkom zijn?

   Beantwoorden
   1. Kees Bloed
    ·

    Tot 2 oktober hebben we gezinnen voorrang gegeven op inschrijving, maar inmiddels kan iedereen die wil komen zich inschrijven, ook 73jarigen 🙂

    Beantwoorden
  1. Kees Bloed
   ·

   Ja hoor! Sommige dagen raken vol, maar er is nog ruimte.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *