Messiaans Pesach 2017 in Krimpenerwaard

Na het super gezellige en ontspannen Loofhuttenfeest, willen we ook graag ons huis openstellen voor Pesach. Van harte welkom om Messiaans Pesach 2017 in Krimpenerwaard met ons te vieren op 16 en 17 april.


Pesach (andere christenen vieren dit ook wel als het Paasfeest) betekent letterlijk ‘passeren’. Het verwijst naar de doodsengel die de tiende plaag over Egypte uitstortte, de plaag waarbij zoveel doden te betreuren waren. Aan Israël ging die dood voorbij, de doodsengel passeerde iedereen die beschermd werd door het bloed van het Pesachlam. Ter herinnering aan dat wonder en de wonderen die daarop volgden, vieren wij dit jaar ‘Messiaans Pesach 2017’ in Krimpenerwaard, het eerste grote feest van dit jaar. Er is volop aandacht voor de vrijheid die we vieren omdat de slavernij en de dood niet het laatste woord hebben!

 

Messiaans Pesach 2017 Leerhuis

In het leerhuis op dit feest worden vragen gesteld om samen na te denken  over de diepere betekenis van het Pesachfeest. Wie mee wil doen in dit leerhuis, heeft een open hart en houding nodig. Het gaat namelijk om de vraag wat God ons nú wil openbaren in 2017.

Tijdens Messiaans Pesach 2017 zullen we zo een aantal keer leerhuis houden.  De onderwerpen zijn ‘Lam van God’ en ‘Jozefs beenderen’ (in besloten kring op 10 en 11  april). Bij de leerhuizen ‘door de zee van Soef’ (16 april) en ‘de bronnen van Elim’ (17 april) staan de deuren open. Al deze verhalen uit de Tora zijn prachtige onderwijzingen die ons niet alleen veel leren over Jezus, maar ook over onze toekomst in het Messiaanse Koninkrijk.

De kinderen gaan met dezelfde onderwerpen aan de slag in het knutselhuis. Zij zullen de staf van Mozes en palmbomen knutselen en worden uitgedaagd om over deze thema’s na te denken. Op 17 april zullen we ook veel muziek gaan maken omdat we ongelofelijk blij zijn met het leven dat we van God hebben gekregen. En omdat we uit elke situatie waarin we gevangen gehouden worden, kunnen wegtrekken.

 

Maaltijden

Geen feest zonder maaltijd vinden wij. Het Joodse Pesachfeest kent alleen maar de sedermaaltijden en veel christelijke Paasfeesten worden zelfs zonder maaltijden gevierd. Wij nodigen u daarom uit om een opstandingsmaaltijd met ons te vieren om Jezus’ opstanding te herdenken.

De sedermaaltijd is volgens de Bijbel (Ex. 12:8) bedoeld om de uittocht uit de bittere slavernij te herdenken. Tijdens de maaltijd zullen we de tranen van de slavernij herdenken door zout water met bittere kruiden te serveren. De zware werklasten zullen we herdenken als we charosjet eten, een bruine smurrie van appel en rozijnen. Het ziet er niet aantrekkelijk uit, maar is wel lekker zoet. Dit en nog veel meer handelingen met betekenis zorgen voor mooie en diepe gesprekken. Deze maaltijden verrijken dus niet alleen de maag, maar ook de geest. De seder eten we dit jaar in besloten kring.

De opstandingsmaaltijd vieren we op de ‘dag van de beweeggarve’ (Lev. 23:10-11) op 16 april (eerste Paasdag). Tijdens deze maaltijd zullen we het deeg voor het nieuwe zuurdesem presenteren. Dat deeg werd gemaakt van het eerste graan dat op deze dag werd geoogst (Lev. 23:10-14). Dit deeg voor het nieuwe zuurdesem symboliseert het eerste groeiende leven dat dwars door de dood en de verzuring heen, uitgroeien zal tot het Koninkrijk van Sjalom en heerlijkheid.

Op 17 april vieren we de vreugdemaaltijd op de laatste dag van het feest. We zingen het lied van Mozes en het Lam en natuurlijk drinken we de beste wijn. Ook daarvoor bent u van harte uitgenodigd.

Voor ieder wat wils

Het feestprogramma is geschikt om met het hele gezin mee te maken. Dit feest is niet alleen voor gezonde volwassenen, maar ook voor kinderen en mindervaliden. Niet alleen voor echtparen maar ook voor singles. Met andere woorden, iedereen is welkom! Kom en help ons om van Messiaans Pesach 2017 in Krimpenerwaard een vrolijk feest met veel gezelligheid voor iedereen te maken.

Het feest wordt gehouden in een particuliere woning. Daardoor is het aantal inschrijvingen beperkt. Wees er snel bij!

Hier kunt u het programma downloaden. En hier het inschrijfformulier. De details worden u ongeveer een week van tevoren toegezonden per email.

 

4 reacties


 1. ·

  Waarom vieren jullie uw Messiaans Pesach voor 2017 op 16 en 17 april en niet op 14 en 15 Nisan of 10 en 11 april zoals ware Christenen en Joden doen?

  Beantwoorden
  1. Kees Bloed
   ·

   Op 14 en 15 Nisan vieren wij zeker wel Pesach (dat is 10 en 11 april dit jaar). Zoals je kunt lezen doen we dat in gesloten kring.
   De Pesachweek duurt 8 dagen. Het begint met de dag van voorbereidingen op 10 april, dan de eerste jaarsjabbat op 11 april. Het feest van de beweeggarve en de tweede jaarsjabbat zijn op 16 en 17 april, precies volgens Leviticus 23.

   Beantwoorden

   1. ·

    Bedankt voor uw spoedig antwoord.

    Waarom stellen jullie het belangrijkste herinneringsmoment van het jaar niet open voor het algemeen publiek?

    Beantwoorden
    1. Kees
     ·

     Dat willen we wel, maar het is vol… We hebben helaas niet de mogelijkheid om het groter op te zetten dit jaar

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *